Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 20 december 2016

D66 met BBNu en VVD in actie voor koopzondag

Winkelend publiek en ondernemers steunen actie D66, BBNu en VVD

Afgelopen weken hebben de drie oppositiepartijen de petitie van de supermarkten en winkeliersvereniging Hart van Wijk ondersteund door gezamenlijk campagne te voeren op straat.

Veel Wijkse ondernemers roepen al jaren om vrijstelling van de koopzondag, maar lopen in de gemeenteraad steeds tegen een muur. De coalitiepartijen SP, GroenLinks, PCG en PvdA weigeren gehoor te geven aan de wens van ondernemers en inwoners om op zondag te kunnen winkelen. D66 is voor vrijheid van ondernemerschap. Zij vindt het niet de taak van de overheid om voor winkeliers te bepalen wanneer zij hun zaak mogen openen. Het past niet meer in deze tijd. Bovendien zorgt de starre houding van het Wijkse college voor oneerlijke concurrentie met onze buurgemeenten. Nu rijden inwoners op zondag naar Doorn of Odijk. Daar zijn de winkels wel op zondag open. Dat kost banen en omzet in onze gemeente.

Verworpen motie

De ideale situatie voor D66 is dat winkels van 12:00-18:00 open mogen gaan op zondag. Mits het ook mogelijk blijft om je winkel dan gesloten te houden. Daarom werd een motie ingediend om dit voor elkaar te krijgen, samen met de VVD en BurgerBelangenNu. Helaas kon de motie naast de drie oppositiepartijen niet op steun rekenen in de gemeenteraad. Waarmee de koopzondag verder weg lijkt dan ooit.

Wat de drie partijen verbaast is dat er eigenlijk geen argumenten zijn voor de SP, GroenLinks en PvdA om tegen het voorstel te zijn. Tijdens de vergadering en ook op de website van de PCG wordt verwezen naar afspraken in het coalitieakkoord. Deze zouden stellen dat er geen extra koopzondagen komen. D66-fractievoorzitter Aart van Veen pakte het akkoord erbij. Daaruit concludeerde hij dat dit helemaal nergens staat. “Sterker nog er is in de tekst vastgelegd dat er ruimte is om te experimenteren met winkelopenstelling op zondag.”

“Met betrekking tot openstelling winkels op zondag binnen bestaande afspraken (experimentele) mogelijkheden uitwerken voor seizoens-, evenements- en gebiedsgebonden winkelopenstelling in samenwerking met ondernemers. Een nader onderzoek kan hierbij dienstig zijn” – Coalitieakkoord 2014-2018 SP, GL, PCG en PvdA

Petitie

VVD, BBNu en D66 lieten het er daarom niet bij zitten. Ze zijn een campagne gestart om de vrijstelling van de koopzondag alsnog voor elkaar te krijgen. Tijdens de kerstmarkt en bij de supermarkten hebben de drie partijen de handen ineengeslagen om handtekeningen te verzamelen voor een petitie.

Mochten de coalitiepartijen zelfs na deze actie nog de poot stijf houden, dan hopen de drie oppositiepartijen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 een lokaal referendum over dit onderwerp aan te vragen.