Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 12 mei 2018

D66 stelt vragen over kansengelijkheid voor kinderen

Gelijke kansen voor iedereen en goed onderwijs zijn twee van de belangrijkste speerpunten voor D66. Onze raadsleden staan pal voor kansengelijkheid, zodat iedereen een eerlijke kans krijgt om zijn of haar talenten te benutten. D66-fractievoorzitter Bart van Asperdt signaleerde dat Wijk bij Duurstede wordt gekort op de financiële middelen die hieraan bijdragen. Dit baart hem zorgen, dus heef hij het college om uitleg gevraagd.

Onderwijsachterstanden
Jaarlijks krijgen gemeenten van de rijksoverheid een financiële bijdrage om onderwijsachterstanden te verhelpen. Het nieuwe kabinet ziet het belang van deze investeringen en heeft hier €170 miljoen extra voor uitgetrokken.

Bij deze nieuwe investeringen komen echter ook nieuwe criteria en die hebben invloed op de gemeentelijke bijdragen. Veel gemeenten krijgen er geld bij, maar in gemeente Wijk bij Duurstede gaat er juist geld af. “Ik maak mij zorgen over de gevolgen die dit heeft voor de kansengelijkheid van kinderen in onze gemeente. Het is belangrijk dat ieder kind toegang houdt tot goed onderwijs en daarom heb ik het college schriftelijke vragen gesteld. Als we er op tijd bij zijn kunnen we problemen voorkomen” aldus Van Asperdt.

Investeren in onderwijs
D66 is voorstander van brede buurtscholen waar kinderen van 2-12 jaar terecht kunnen. (Taal)achterstanden kunnen zo vroegtijdig worden gesignaleerd en effectief worden bijgestuurd, zodat langdurige en complexe problemen op langere termijn zo veel mogelijk worden voorkomen.

We willen dat vroege- en voorschoolse educatie voor ieder kind in Wijk bij Duurstede toegankelijk is en blijft. Met het beste onderwijs moet ieder talent een eerlijke kans krijgen, ook wanneer je een valse start hebt gehad.

D66-fractievoorzitter Van Asperdt: “Raak je achterop, dan laten we je in deze gemeente niet in de steek. We zullen er op toezien dat de kansengelijkheid hier niet achteruit gaat”

Bekijk hier de schriftelijke vragen