Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 6 juli 2018

Coalitiepartijen verdeeld over klimaat

De gemeente wil afscheid nemen van fossiele brandstoffen en moet dat ook. Het akkoord van Parijs en de klimaatwet gaat overheden verplichten om ingrijpende maatregelen te nemen die er toe leiden dat we CO2-neutraal worden. Dat is beter voor mens en planeet.

D66 wil dat de gemeente volop inzet op duurzaamheidsinitiatieven en is voorstander van zowel zonne-energie als windenergie. Fractievoorzitter Bart van Asperdt hier over: “We kunnen en we willen er niet aan ontkomen dat er drastische maatregelen nodig zijn. De coalitiepartijen PCG, VVD en GroenLinks hebben echter afgesproken dat ze elke windmolen in de ban doen. En nou blijkt net dat windenergie de hofleverancier is van duurzame energie. Klimaatneutraal worden in Wijk bij Duurstede is zonder windenergie op dit moment niet mogelijk. VVD, PCG en GroenLinks hopen dat dit zonder windenergie kan, maar ondertussen staat de wereld om ons heen niet stil.”

Gemeente Houten: Een tweede windpark
GroenLinks-wethouder De Groot in Houten¬† (opvolger van D66’er van Lier) heeft in een coalitie-afspraak met CDA, VVD en ChristenUnie afgesproken dat het windpark Goyerbrug er kan komen. Pal op de grens met Wijk bij Duurstede, weliswaar met de kanttekening dat het belangrijk is om draagvlak te bereiken onder direct omwonenden.¬† Het gaat om zeer grote windmolens waar inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede en met name de kern Cothen hinder van gaan ondervinden.

Raadszaal te klein
En dus was het gelijk mis in de raadszaal. GroenLinks en CDA vroegen het college in Wijk bij Duurstede om in gesprek te gaan met het Houtense college om zo op te komen voor gerechtvaardigde belangen van de gemeente Wijk bij Duurstede . Van Asperdt reageert: “Maar wat ga je dan vertellen? De partijen wekken de indruk dat de plannen nog kunnen worden veranderd of aangepast. Dat moet ik nog maar zien. Bovendien komt wethouder Marchal in een lastig pakket. Hij mag namelijk aan de ene kant zelf geen windmolens plaatsen van GroenLinks, PCG en VVD, aan de andere kant moet hij in gesprek blijven met Houten, die veel ambitie toont en vooruit wil met de klimaatdoelen. Ze zien hem aankomen.”
Opvallend verder is dat VVD en PCG met een andere motie kwamen, samen met WijkNU. Deze motie werd aangenomen, maar Van Asperdt vindt dat politiek weinig geloofwaardig. Coalitiepartijen binden het net gestarte college aan allerlei moties en dan ook nog verschillende moties.

D66
D66 Wijk bij Duurstede is -net als D66 Houten- niet principieel tegen windmolens. Van Asperdt hierover:”Klimaatneutraal, daar gaan we voor. Maar met dit tempo krijg ik er een hard hoofd in of dat ook gaat lukken. Zorgen heb ik ook, de klimaatwet is een feit. Overheden worden -net als bedrijven en consumenten- straks gedwongen om maatregelen te nemen op het gebied van klimaat. Ik vrees dat we straks wel gedwongen worden om maatregelen te nemen en dan raken we de kwakkelende regie nog verder kwijt. Het is gewoon jammer dat er niet meer groene ambitie in dit college zit. ”